Dvoudenní poznávací výlet Praha 2016

Ve dnech 14. 5. a 15. 5. 2016 se konal dvoudenní poznávací výlet do Prahy. Sraz byl o půl šesté ráno na vlakovém nádraží v Přerově, ale jeden opozdilec, kterému ujel vlak z Lipníku nad Bečvou a musel přijet taxíkem, dorazil až o tři čtvrtě na šest.

Jakmile se všech devět účastníků výletu nasoukalo do vlaku na rezervovaná místa, započala tříhodinová cesta, při které se občerstvovalo, hrály se karty a mohla proběhnout vzájemná výměna zkušeností s cestováním.
Po příjezdu do Prahy na Hlavní nádraží jsme si šli zakoupit celodenní jízdenky MHD na sobotu a neděli do trafiky a poté se skupina 8 lidí jela ubytovat na Náměstí Míru a jedna členka vyrazila na veletrh Svět knihy 2016, opačným směrem na Nádraží Holešovice a odtud na Výstaviště Holešovice.
Po zakoupení vstupenky a pečlivém prostudování programu a po chvilce čekání veletrh započal. Hostem byly severské země, vystavovatelé byly jak z řad nejznámějších a nejúspěšnějších nakladatelství ČR, tak i některých jiných zemí např. Izrael, Egypt atd. Po navštívení všech stánků, zakoupení knihy a kávovém dýchánku se tato členka odebrala na Náměstí Míru, kde na ni čekali ostatní členové, jelikož nebyli ještě vpuštěni na ubytovací místo. Po vzájemné domluvě a nalezení vhodné restaurace jsme všichni s radostí poobědvali a o půl jedné jsme se šli tedy ubytovat do Křesťanského domova mládeže se školní jídelnou u sv. Ludmily.
Oběd byl vynikající, odpočali jsme si na ubytovacím místě a mohli jsme se vydat tramvají do stanice Újezd a odtud pěší procházkou na Petřín, protože na lanovku byla velká fronta. Na Petříně někteří odvážlivci vystoupali na rozhlednu a jali se odpočívat po návratu v trávě a malá skupinka si šla na zmrzlinu. Po 16té hodině následovala cesta zpět lanovkou do Újezdu a pěší trasou přes Karlův most, kde se konala jakási demonstrace, jsme došli do přístaviště u Čechova mostu, odkud jsme vyjeli na plavbu vyhlídkovou lodí po Vltavě, při které jsme hodně fotili a odpočívali a poslouchali hudbu a komentář v několika jazycích. Sotva skončila vyhlídková plavba a už jsme šli na Staroměstské náměstí podívat se po obchodech a na orloj. Večeře, která byla opět vynikající, probíhala ve stejné restauraci jako oběd a už jsme si ji stačili oblíbit.

V neděli započal den snídaní v ubytovacím místě, která byla vydatná. Sbalili jsme si věci a nechali je na vrátnici a šli na tramvaj, která nás dovezla na Karlovo náměstí, a přestoupili jsme na tramvaj směr Výtoň, odtud jsme vyrazili pěšky na Vyšehrad, kde jsme si prohlédli místní baziliku a hřbitov a v cihelné bráně jsme si prohlídli kasematy, kde bylo umístěno několik původních soch z Karlova mostu. Promítli nám historii pražského opevnění a my se mohli vydat na zpáteční cestu na Náměstí Míru, kde byla naše oblíbená restaurace. Zašli jsme si na vrátnici pro věci a v restauraci jsme zasedli k výtečnému obědu.
Po obědě jsme vyrazili na metro a vystoupili na zastávce Staroměstská a pomalou procházkou jsme došli na Malé náměstí a přitom diskutovali o problematice duševních onemocnění, léčebných postupech, hospitalizacích a stigmatizaci duševních onemocnění ve společnosti. Ostatně tato témata zaznívala při všech našich pražských procházkách a přesunech. Na Malém náměstí jsme našli útulnou kavárničku, kde jsme si dali kávu a děti si objednali různé nealko nápoje. Jakmile jsme se dostatečně posilnili, vyrazili jsme na nákupy suvenýrů. Nakonec jsme vyjeli metrem na Hlavní nádraží, kde jsme si nakoupili a po srazu na určeném místě jsme nastoupili do vlaku na rezervovaná místa a skončili tento výlet tříhodinovou cestou do Přerova odkud jsme se každý vydali svou cestou domů. Tento výlet nás obohatil krásnými zážitky a nerozlučným přátelstvím všech účastníku navzdory našim omezením.

Dvoudenní poznávací výlet Praha 14. 5.-15. 5. 2016

Dvoudenní poznávací výlet Praha 14. 5.-15. 5. 2016
Obrázek 1 z 1

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *